Bemutatkozás
Életem első traminiját 9 évesen derítettem. Édesapám borászatában.
Azon szerencsések közé tartozom, akik már gyerekkorukban tudják, mivel akarnak foglalkozni, és ebben a környezetük is támogatja őket. A családi borászatban elsajátított gyakorlati tudás mellé a budafoki Borászati Technikumban, majd a Szent István Egyetemen szereztem meg a szükséges elméleti alapokat ahhoz, hogy felépítsem a saját szőlészetemet és borászatomat azon a vidéken, ahol elsőként érik a cukorborsó – mert úgy tartják a régi öregek, hogy ott a legjobb a szőlő termése. 1999 decemberében jártam először a villányi borvidék nyugati részén, a diósviszlói szőlőhegyen.
Lenéztem a Nagydomb-dűlő déli lejtőjén, és azonnal tudtam, hogy ezt a helyet kerestem.
Ma 10 hektárnyi, kiváló adottságai miatt irigyelt ültetvényen gazdálkodom négy szőlőfajtával (Kékfrankossal, Merlot-val, Cabernet Sauvignonnal és Cabernet Franc-nal) és rengeteg törődéssel, kétkezi munkával, odafigyeléssel.
A hegy lábánál lakom, hogy a szezonális szőlőmunkák idején túl is naponta figyelhessem az ültetvény hogylétét, ésszerű és csak a szükséges növényvédelemmel gondoskodhassak a szőlőről, örülhessek a tőkék fejlődésének vagy éppen aggódjak az UV-sugárzás, egy jégeső, a szárazság vagy éppen a túl sok nyári csapadék miatt.
De nem kérdés, hogy ezt teszem, mert a csúcsborokhoz a legjobb szőlő kell.
A szüret általában augusztus végétől október végéig tart, de időpontját – a szőlő érettsége, az időjárás mellett – az is befolyásolja, hogy milyen bortípust szeretnénk az adott alapanyagból készíteni és milyen technológiával. Télen az foglalkoztat, hogyan tereljem helyes irányba a bor fejlődését, meddig és hogyan érleljem.
És az is, hogy miként juttassam el boraimat az értő közönséghez. Borászként a szakmai elismerések nagyon fontosak számomra (2023-ben a Winelovers Wine Awards-on, a világ egyik legfontosabb borversenyén Magyarország legjobb vörösbora címet és Grand Gold érmet nyertem 2016-os Cabernet Sauvignonommal, a XXIX. Jakab-hegyalja Borversenyen 2022-ben Nagyarany-éremmel és Óbor Nagydíjjal, valamint a 41. Országos Borversenyen Ezüstéremmel jutalmazták ugyanezt a bort, szintén 2023-ban a Legjobb Rosébor Nagydíjjal tüntették ki a Bodor Rosé 2022-t),
de az tesz igazán boldoggá, amikor valakinek ízlik a borom.
A borkészítés folyamatát két és fél évtizednyi tapasztalat alapján hozott, tudatos döntésekkel, és néha ezzel szembemenő merész kísérletekkel irányítom. A személyes kötődést és a minőséget választom a mennyiség helyett. Ez az egyetlen lehetséges út, amivel élő, egyedi borok készülhetnek.
A bornak ugyanis lelke van.